heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Mt 5,13-16 - tegyétek jobbá a világot

2011.02.05. 22:05 | krepler | Szólj hozzá!

Címkék: jézus világ világossága föld sója

Olvasmány: Iz 58, 7-10 Ha segítesz a rászorulókon, felragyog világosságod.

111. Zsoltár: Boldog az az ember, aki az Urat féli

Szentlecke: 1Kor 2, 1-5 Nem akarok másról tudni köztetek, csak Jézus Krisztus keresztjéről.

13
Ti vagytok a föld sója. Ha a só ízét veszti, ugyan mivel sózzák meg? Nem való egyébre, mint hogy kidobják, s az emberek eltapossák. 14Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. 15S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. 16Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat!
Kicsit fura a "só ízét veszti" kifejezés, pláne, hogy kidobják és széttapossák. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a korabeli Palesztina számos helyén a Holt tenger sós agyagjával tapasztották ki a kemencék belső oldalát. A sütés közben a benne levő kenyér és más étel sós lett. Egy idő után kifogyott belőle a só ("ízét vesztette"), akkor lekaparták, és az "üres" agyagot az udvarra szórták.
A "föld sója" kifejezés annyira szemléletes, hogy szállóigévé vált, és nagyon sokan nem is tudják, hogy a Bibliából származik. Sőt! A kifejezés erejét mutatja, hogy nem is gondolunk bele a szó szerinti értelmében. Ha a földet "sóval hintik be" - mint például a rómaiak az elfoglalt Karthágó területét - akkor az terméketlenné, halottá válik. A jelen példázat azonban cseppet sem erről szól, amint ez a további mondatokból kiderül: Jézus valami olyan dologról beszél, ami bár kicsi, mégis alaposan megváltoztatja az őt körülvevő közeget. Így is ment át a köztudatba: a só (mint a legalapvetőbb fűszer) adja meg az étel igazi ízét (savát-borsát - hogy a régiesen ragozott magyar alakját használjuk), a föld, vagy az élet sója pedig az, ami az életet értelmessé, jóvá, élvezetessé teszi.

Bár a mai evangéliumi szakasz végig kijelentő módban fogalmaz, azért vegyük észre benne a felszólító módot! "Ti legyetek a föld sója!" "Ti legyetek a világ világossága!" ahogy a szöveg végén meg is jelenik a felszólítás: "a ti világosságotok világítson az embereknek!"

A mai evangélium kulcskérdése: Hogyan lehetünk mi a föld sója, a világ világossága? Kicsit sommásan úgy lehetne fogalmazni, hogy jobbá kell tenni a világot. Olyanná, ahol kevesebb az önzés, a lustaság, az ártó szándék. Érdemes elgondolkodni, hogyan tehetjük az életet ízletesebbé! A buszon átadott hely, az ideges kolléga hisztijének szeretetteljes elviselése, porszívózás otthon - csak néhány tipp, de az igazi válaszokat mindenki magának tudja megkeresni. A világ világossága kifejezés talán még konkrétabban is értelmezhető: igazságosság, több tudás - tanítani az embereket, eligazítani az eltévedt turistát, felszámolni a babonás tévhiteket...

Ha kihasználjuk a példabeszédben levő gazdagságot, elgondolkodhatunk azon is, hogy mi történik, ha túl sok só kerül egy ételbe, vakító fénybe kerülünk... Figyelmeztessen ez bennünket arra, hogy ne "pezsegjük túl" a dolgokat! Ne akarjuk azt a vakot is átvinni az út túloldalára, aki nem akart átmenni! Ne telepedjünk rá a másikra, azzal a szemlélettel, hogy "majd én megoldalak, mint egy matekpéldát!" Nem biztos, hogy mindenkiből hosszútávfutót, nyomorban élők közt tüsténkedő apácát, atomfizikust kell faragni. Tiszteljük annyira a másikat, hogy megpróbáljuk megérteni, miért akarja követni az általunk problémásnak látott útját.  

Persze a legtöbb hasonlat - így Jézuséi is - időnként sántít. Cseppet sincs ellentétben a Megváltó gondolkodásával, hogy mindenki a "világ világosságává" váljon! A keresztelési parancsban úgy fogalmaz, "Tegyetek tanítványommá minden népet." (Mt 28,19) Persze az előző gondolat mentén haladva: csak értelmes (hatékony) eszközökkel hívogassunk valakit a kereszténységbe. Ne akarjuk rossz ügynökként a kapacitálni, vagy hatalmi szóval lelki változásra kényszeríteni valakit. És nem csak azért, mert hatékonytalan, hanem mert a másik ember nem-tisztelése bűn. (De egyébként a hithirdetés hatékonytalansága is az.)

A föld sója, világ világossága példázata Hegyi Beszéd keretében hangzik el. Pedig a logikája szerint úgy tűnik, inkább egy "élcsapatnak" szól. Hogy Jézus mégis nagy nyilvánosság előtt mondta el, annak alighanem az az oka, hogy a világjobbító-megvilágosító parancs nem csak az apostoloknak (a papoknak, egyházi embereknek) szól, hanem mindenkinek. 

Van ebben a tanításban egy jókora bátorítás is: egy csipetnyi só megváltoztatja a nagy tál étel ízét, egy pici lámpa fénye betölt egy nagy szobát. Nem kell sápítozni azon, hogy micsoda kisebbségben vagyunk a világ elsöprő többségű otrombaságával szemben. Jézus egyébként is "kedveli" az ehhez hasonló kihívás értékű feladatokat (Hasonlít a kovászhoz, amelyet vett az asszony, és belekeverte három mérő lisztbe, és az egész megkelt tőle. (13,33 és Lk 13,21 – illetve Pál apostolnál  1Kor 5,6 és Gal 5,9 ))

Még egy apró érdekesség a végére. A Szovjetunió alkotmánya tartalmazta, hogy "mindenkinek jogában áll ateista propagandát folytatni vagy vallását gyakorolni". Az aránytalanság persze szembeszökő – de a megkülönböztetés mégis értelmetlen: aki csakugyan megéli a krisztusi normákat, az elég figyelemfelkeltő, hogy az emberek többsége elkezdjen érdeklődni: miért nem lop, miért nem hazudik, miért nem üt vissza aki keresztény. És ennél hatékonyabb propaganda aligha van... ("a hegyre épült város aligha rejthető el" (Mt 5,14b)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr792641093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása