heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Mt 4,12-23 - meghallani Jézus hívását

2011.01.22. 22:25 | krepler | Szólj hozzá!

Címkék: jézus követés meghívás

Iz 8,23b - 9,3 - összetöröd terhes igáját a vállára nehezedő botot, és sanyargatójának pálcáját

26. Zsoltár - Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hadd lakjam az Úr házában életemnek minden napján

1Kor 1,10-13.17 - ne legyen köztetek pártoskodás, hanem legyetek tökéletesen egyek ugyanabban a lelkületben

13Elhagyta Názáretet, és a tenger melletti Kafarnaumba költözött, Zebulun és Naftali vidékére. 14Így beteljesedett Izajás próféta szava: 15"Zebulun és Naftali földje, a tenger menti út a Jordánon túl, a pogányok Galileája, 16a nép, mely sötétségben ült, nagy világosságot látott. Világosság támadt azoknak, akik a halál országában és árnyékában ültek." 17Ettől fogva Jézus elkezdett tanítani. "Tartsatok bűnbánatot - hirdette -, mert közel van a mennyek országa!" 18Amikor Jézus a Galileai-tó mellett járt, látott két testvért, Simont, másik nevén Pétert és testvérét, Andrást. Halászok voltak, s épp hálót vetettek a tengerbe. 19Megszólította őket: "Gyertek, kövessetek, s én emberek halászává teszlek benneteket!" 20Azon nyomban otthagyták hálójukat és csatlakoztak hozzá. 21Útját folytatva megpillantott két másik testvért is, Zebedeus fiát, Jakabot és testvérét, Jánost. Épp hálójukat javítgatták a bárkában, apjukkal, Zebedeussal. Őket is hívta. 22Rögtön otthagyták a bárkát apjukkal egyetemben, és a nyomába szegődtek. 23Jézus bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógákban, hirdette országa evangéliumát, s gyógyított minden betegséget és fogyatékosságot a nép közt.

Mt 4,12-23

Jézus fellépésének kezdetén igehirdetése nem különbözött Keresztelő János tanításától: "Tartsatok bűnbánatot, mert közel a mennyek országa!" (Mt 4,17b - vö: Mt 3,2). Sőt, azáltal, hogy János bebörtönzése után kezdi meg működését, első pillantásra úgy tűnik, hogy az ő munkásságát folytatja. (Az is erre utal, hogy - tartva a politikai hatalom megtorlásától - inkább elköltözik Heródes fennhatósága alól, hogy elkerülje az erkölcsi kiállást büntető börtönt.) Nézzük azonban a különbségeket is! János a pusztában prédikált (Mt 3,1), Jézus pedig elsősorban a zsinagógákban. (Mt 4,23) János nem gyógyított (különben nem lenne értelme Jézus válaszának, amiben felhívja János tanítványainak a figyelmét saját gyógyításaira Mt 11,2skk) Jézus viszont sok esetben. (Mt 4,23) - Akarva, akaratlanul is szembe ötlik, hogy Jézus nem azt várja, hogy odamenjenek hozzá, hanem elmegy oda, ahol már egyébként is sokan vannak (a zsinagógába) meglátja és meggyógyítja a szenvedő betegeket.

Nem várja meg, hogy vajon mikor csatlakozik hozzá valaki. A Galileai-tó partjánál "leszólít" két hálóját javító halászt, majd még két másik halászt, aki az apjának segít. A váratlan fordulat ezután következik: nyomban, illetve azonnal követik, otthagyva a hálót, sőt az apujukat is (ahogy magyarosan mondanánk, csapot-papot...)

Nézzük meg, hol van itt a tanúság számunkra?

  • Péter, András és Zebedeus két fia nem tétovázott Jézus hívásánál. Nem mindenkinek kell a munkáját, a családját otthagyva követni Jézust - de a hívást meg kell hallani. Van, akinek a hivatása Isten közvetlen szolgálatát jelenti, a legtöbbünk számára azonban sokkal egyszerűbb, kisebb dolgokra szól a meghívás: észre venni egy eligazásra váró turistát, átkísérni egy vak embert, kérés nélkül segíteni a házimunkában és még hosszasan sorolhatnánk.
  • Jézus utánamegy az embereknek. Ha Jézus üzenetét akarjuk tolmácsolni a világ felé, akkor aligha elégedhetünk meg azzal, hogy várjuk, ki az, aki betéved a templomba. Nem feltétlenül az utca sarkán kell prédikálni. Elég segítőleg lehajolni a problémákkal küzdőkhöz - és meglátszik, mi az a belső erő, ami mögötte van.

Érdemes egy apróságot megfigyelni. Jézus tanítványainak többsége halász, akiket Jézus "emberhalásszá" tesz. A képben rejlő szimbolikát a kereszténység gazdagon kihasználta. Én a halásznak két tulajdonságára hívnám fel a figyelmet. A halász utánamegy a halaknak, és hálót vet ki - nem pedig várja, hogy valaki végre horogra akadjon, mint a horgászoknak, vagy lesben áll, mint a vadász. A halász széles hálóval merít - igyekszik az egész az egész víz szélességében átfésülni a vizet, minden "halat" megpróbál megfogni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr22605916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása