heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Zakeus megtérése (Lk 19, 1-10)

2010.11.01. 00:00 | krepler | Szólj hozzá!

Címkék: jézus megtérés vámos zakeus jóvátesz

Olvasmány: Bölcs 11,22-12,2 Isten irgalmas szeretettel szereti minden teremtményét.

Zsoltárválasz: Istenem és királyom, magasztallak téged* szent nevedet áldom örökkön örökké.

Szentlecke: 2Tessz 1, 11-2,2 Állandóan imádkozom értetek!

Evangélium: Lk 19, 1-10 Ma üdvösség köszöntött erre a házra!


Aztán odaért Jerikóba és végigment rajta. Élt ott egy Zakeus nevű tehetős ember, a vámosok feje. Szerette volna látni Jézust szemtől szemben, de a tömeg miatt nem tudta, mert alacsony termetű volt. Így hát előrefutott, felmászott egy vadfügefára, hogy láthassa, mert arra kellett elhaladnia. Amikor Jézus odaért, felnézett és megszólította: "Zakeus, gyere le hamar! Ma a te házadban kell megszállnom." Erre az gyorsan lemászott, és boldogan fogadta. Akik ezt látták, méltatlankodva megjegyezték, hogy bűnös emberhez tér be megpihenni. Zakeus azonban odaállt az Úr elé, és így szólt: "Íme, Uram, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette." Jézus ezt felelte neki: "Ma üdvösség köszöntött erre a házra, hiszen ő is Ábrahám fia. Az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megmentse azt, ami elveszett."

Lk 19, 1-10

Zakeus nem megtérése nem csekélység. Ha csakugyan végrehajtja, amit Jézusnak megígért (vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakit valamiben megcsaltam, négyannyit adok helyette), akkor az élete nem csak lelki értelemben változik meg: a korábbi vagyonát el- és visszaadakozza. Remélem lesz még időm visszatérni hosszabban is erre a szakaszra, de annyit le lehet szögezni: a megtérés nem olyan dolog, mint amikor a fodrászhoz elmegyek és csináltatok egy új, divatos frizurát. Bele kell tenni az egész életet, mindent. Picit bonyolítja ezt, amikor valaki nem úgy tér meg, mint Zakeus, hanem beleszületik egy hitbe, egy (nem feltétlenül betartott) erkölcsi keretrendszerbe, ahonnan nem zökkenti ki (pontosabban nem teszi rá/vissza a helyes útra) az Istennel való személyes találkozás. Folyamatosan mérlegelni kell, mennyire sikerül megmaradnunk az Evangélium útján, és nem riadhatunk vissza attól, hogy Jézus követése sokszor (nagyon jelentős) áldozatokkal jár. Legalább annyival (ugye, folyamatos Jézus-követésről beszélve), hogy kimaradok az erkölcsileg vállalhatatlan haszon- és zsákmányszerzésből.

Néhány apróságot mindenképp érdemes azonban észre venni. Hogy a vámos a korrupt, és magának (is) harácsoló tisztviselő, az egyik legcsúnyább szitokszó a kortársak számára ez már korábban elmondtam. Zakeus a vámosok vezetője, vagyis aligha fiatal ember. Ennek ellenére veszi a fáradságot, és felmászik egy fára. Bármekkora celeb-híre volt is Jézusnak, a népszerű csodatevő vándortanítónak, azért egy jól menő vállalkozó számára nem biztos, hogy a gazdagokat állandóan elmarasztaló rabbi (Jézus) a legérdekesebb délutáni mulatság. Vagyis volt benne valami szándék, hogy jobbá (erkölcsösebbé) tegye az életét.

Jézus észre veszi az őt kereső embert. Felnézett, észrevette és megszólította. (Nem várta meg, hogy Zakeusnak lesz-e elég bátorsága megszólítania.) És nem zavartatta magát, hogy ezzel rossz társaságba keveredik. Már megint  (Lk 7,37 és  Mt 11,19) a bűnösökkel veszi fel a kapcsolatot, és nem zárkózik elefántcsonttoronyba. Persze nem azért, mert legitimálni akarja a bűnös magatartást. Csak éppen tudja, hogy több legyet lehet megfogni egy csupor mézzel, mint egy hordó ecettel... izé, jó szóval meg erkölcsi felsőbbséget félretevő alázattal.

Érdemes tanulni Zakeustól: az igyekezetet és a nagyvonalú jóvátételt! És érdemes tanulni Jézustól: alázatot, odafigyelést!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr1002449195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása