heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Mk 9,2-10 | A színeváltozás

2012.03.11. 16:13 | krepler | Szólj hozzá!

Jézus színeváltozása ablakot nyit egy más világba, a megdicsőült szentek világába.

Olvasmány - 1Moz 22,1-2.9.10-13.15-18 - Ábrahám akár a fiát is feláldozza Istennek, Isten viszont nem akar emberáldozatot.
Válaszos zsoltár - Zsolt 116(114-115),10.15.16-17.18-19 - Jó az Úr és igazságos, a mi Istenünk csupa irgalom.
Szentlecke - Róm 8,31-34 - [Isten] saját Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért áldozatul adta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent?

 2Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, s csak velük fölment egy magas hegyre. Ott átváltozott előttük. 3Ruhája olyan ragyogó fehér lett, hogy a földön semmiféle ványoló nem képes így ruhát kifehéríteni. 4Egyszerre megjelent nekik Illés meg Mózes, és beszélgettek Jézussal. 5Péter így szólt Jézushoz: "Mester! Olyan jó itt lenni! Hadd verjünk három sátrat: egyet neked, egyet Mózesnek és egyet Illésnek." 6Nem is tudta, mit mond, annyira meg voltak ijedve. 7Ekkor felhő ereszkedett alá, s árnyéka rájuk vetődött. A felhőből szózat hallatszott: "Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!" 8Mire körülnéztek, senkit sem láttak a közelükben, csak Jézust. 9A hegyről lejövet megparancsolta nekik, hogy ne mondják el senkinek, amit láttak, amíg az Emberfia fel nem támad a halálból.
Mk 9,2-10

A színeváltozás története nagyböjt idején azzal a logikával kerül elénk, hogy a nagyböjtben ne csupán Jézus szenvedésével foglalkozzunk, hanem a Húsvét keresztáldozatával elérhetővé vált mennyországgal is. Az Egyház komplex módon gondolkozik, és hangsúlyozva, hogy a dolgok összetettek, pl. nem lehet egyoldalúan a kereszthalálra és a bűnbánatra figyelni - ha nem látjuk, hogy mindez nem valamiféle perverz önkínzás, kudarcos zsákutca.  Mi mutatkozik meg ebből a történetből?
A külsőségek (fénylő arc, elképzelhetetlenül ragyogó ruha) túl a legfontosabb, hogy a "túlvilágiság" nagyon jó. Annyira jó, hogy Péter, aki nem nagyon éri mi történik, mégis maradni szeretne. Szeretné, hogy ez a pillanat ne érjen véget. Nem túl életszerű, hogy a hegy tetejére, sátrakba költözzenek, de valami módon mégis próbálja Mesterét - és a két jelenést - meggyőzni, hogy maradjanak.
Érdekes azt is megfigyelni, hogy Jézus beszélget Mózessel és Illéssel. Az ember-Jézusnak fontos a kommunikáció. (Nem szeretnék itt abba belemenni, hogy Jézus istensége és az ebből fakadó mindentudás milyen mértékben hatotta át őt, de az evangéliumok egyfajta fokozatosságot mutatnak. Jézusnak, az embernek pedig igenis szüksége lehetett megerősítésre.) Az emberi léthez hozzátartozik a kommunikáció, a másokra figyelés. A mennyországba kerültekkel folytatott kommunikáció pedig megerősít, bíztat és tanácsot ad. Nem kötelező a szentekhez imádkozni a katolikus hit szerint se - de olyan emberekkel beszélgetni, akik már eljutottak az (Atya)isten színelátására előre visz és segít.
Jézus a zsidóság két emblematikus prófétájával egy félreeső helyen találkozik, nem viszi magával csuán a három főapostolt (hogy az utókornak tanulsága lehessen a történetből. Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy egy kicsit félre vonuljon, "felmenjen egy helyre", hogy jobban meghallja Isten és az Ő küldötteinek a szavát.
Jézus az imáihoz többnyire nem vitt magával senkit (pl. Mt 6,6 vagy Mt 14,23). Hogy arra az alkalomra, amikor néhány órára megnyilvánult a megdicsőült teste, magával vitte három apostolát annak az is az oka lehet, hogy jó pedagógusként igyekezett egy kis előzetes bíztatást adni. Valami olyan élményt, ami nagyon komoly gondolati-lelki támaszt jelent akkor, amikor vállalkozása kudarcot vallani látszik, amikor elfogják és halálra kínozzák. Gyűjtsük mi is azokat az élményeket, amelyek - mint az utcai lámpák ritkás fénye - elkísér minket és erőt ad a következő biztos pontig. Ezek az erőt adó "lámpák", "hídpillérek" egyaránt fontosak az imádságos életben és bármilyen kapcsolatban. Ne felejtsünk el a örömökre visszanézni, és erőt meríteni benne a nehézségek idején.

Mózes és Illés megjelenése a korabeli hívő zsidók számára egyértelmű üzenetet hordozott: elközelgett az "idők teljessége", a Messiás eljövetele. Ez a történet erre a néphitre is választ ad. A mi számunkra talán a legfontosabb dolgok:
- aki meghalt, nem a semmiben enyészett el, hanem lehet vele kommunikálni - legalábbis ha üdvözült
- jó dolog olyanokkal kommunikálni, akik már Istennél vannak, hiszen megerősítenek és a környezetünk is megérzi a vonzó "istenszagot".
- mindannyiunknak szükségünk van olyan pillanatokra, amelyek biztos alapot adnak a nehézségek idején a továbblépéshez, mint ahogy az apostoloknak is erőt adhatott a megdicsőlült Jézusra emlékezni a szenvedések idején.


Tíz ötlet böjtölésre

A plebania.net-en találtam a következő tippeket. Tanulságos, mivel a mai korban egyre kevésbé van értelme a hústilalomnak: könnyű betartani, sok esetben nem is igazán érezzük önmegtagadásnak. Holott a böjtnek kettős célja van: a szenvedéssel emlékeztet Jézus szenvedésére, az önmegtagadás pedig neveli a jellemet, ahogy a sportolót a fekvőtámaszok és a közben megfeszülő izmok fáradsága. Persze az külön jó, ha közben valami pozitív hozadéka van. Németországból indult például az a kezdeményezés, hogy a pénteki böjt nem(csak) hústilalmat, hanem kifejezetten olcsóbb ételt jelentett - a pénzt pedig közös gyűjtéssel az afrikai éhezőknek kül
A böjt

Étkezésünk: a falánkok, habzsolók - egyenek kevesebbet; a kisétkűek, finnyások - egyenek többet, rendszeresebben!
Életrendünk: a reggelente lustálkodók - keljenek öt perccel korábban; akik mindig elkésnek - legyenek ott mindenütt pontosan; a rendszertelenül élők - tartsanak rendet az időbeosztásukban.
Szenvedélyeink: a dohányosok - szívjanak kevesebbet; alkoholt, édességet stb. kedvelők - mérsékeljék az italt, a nyalánkságokat; a gyorshajtók közlekedjenek szabályosan; a sokat beszélők - néha hallgassanak el, s figyeljenek oda másokra; a hallgatagok, mogorvák - kedvesen szólítsanak meg másokat.
Érzelmeink: a robbanékony természetűek - fékezzék haragjukat; a türelmetlenek tanuljanak várakozni; a kesergésre hajlamosak - próbálják humorral, derűvel szemlélni a világot.
Mások: a megszólást, pletykát kedvelők - jót vagy semmit másokról; az önzők - legalább néhányszor naponta legyenek előzékenyek másokkal; a parancsolgató természetűek - engedjék érvényesülni a többiek kéréseit is.
Munkánk: a felületességre, lustaságra hajlamosak - végezzék el munkájukat idejében, alaposan. A megbízhatatlanok, feledékenyek - most minden ígéretüket teljesítsék pontosan. A közös munkából magukat kihúzók - önként vállaljanak nagyobb részt a közös feladatokból.
Kapcsolataink: az elrontott munkahelyi kapcsolatokból - legalább egyet próbáljunk rendezni. A szűkebb és tágabb családon belül - legyünk kedvesek és figyelmesek ahhoz, akit mostanában elhanyagoltunk.
Imádságos életünk: hetente legalább egy csendes órát szánjunk elmélkedésre, imádságos együttlétre Istennel. Esténként lelkiismeretvizsgálatban gondoljuk át a napot. Hetente egyszer hétköznap is igyekezzünk elmenni szentmisére.
Egyházunk: akinek van rendszeres feladatuk, megbízatásuk egyházközségükben, közösségükben - végezzék különös odaadással, gonddal, a jobbulás és jobbítás szándékával. Akiket csak a vasárnapi szentmise kapcsol az egyházhoz - keressenek legalább egy alkalmat, amikor egyházközösségünkért, másokért is tesznek valamit.
A felsorolást mindenki folytathatja tovább saját adottságaihoz és lehetőségeihez mérten.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr474309793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása