heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Jn 14,15-21 - az Atya más Vígasztalót küld nektek

2011.05.29. 21:28 | krepler | Szólj hozzá!

Címkék: jézus szentlélek búcsúbeszéd

ApCsel 8,5-8 -" Tömegesen és egyetértően figyeltek mindarra, amit Fülöp mondott, hallva és látva a jeleket, amelyeket cselekedett." 

Zs 65 - "Ha gonoszság lett volna szívemben, az Úr nem hallgatott volna meg."

1Pét 3,15-18 - "Mindenkor legyetek készen arra, hogy válaszolni tudjatok mindenkinek, aki a bennetek lévő reménység okát kérdezi tőletek."

15Ha szerettek engem, megtartjátok parancsaimat. 16Én pedig kérni fogom az Atyát, és más Vigasztalót ad nektek, hogy  veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, 17akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja és nem ismeri őt. De ti  megismeritek őt, mert nálatok marad és bennetek lesz. 18Nem hagylak árván titeket, eljövök hozzátok. 19Még egy kis idő, és a világ többé már nem lát engem. De ti láttok engem, mert én élek, és ti is élni fogtok. 20Azon a napon  megtudjátok majd, hogy én Atyámban vagyok, ti pedig énbennem, és én tibennetek. 21Aki parancsaimat ismeri és megtartja azokat, szeret engem. Aki pedig szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja, én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki.'

Jn 14,15-21

A mai evangélium Jézus búcsúbeszédének az egyik legfontosabb mondatát tartalmazza: Jézus megígéri a Szentlelket az apostoloknak. Pontosabban valakit (vagy valamit), ami (aki) helyette segíti majd az apostolokat. A παράκλητος szót a hibatalos katolikus fordítás "vigasztalónak" fordítja, az újabb protestáns változatok inkább a "pártfogót" használják. A szó egyébként jelent közbenjárót, szószólót is, vagy egész egyszerűen "támasz"-t. A sokféle fodítási lehetőség is mutatja, hogy milyen összetett segítségről van szó. (A fordításnál óhatatlanul is "gyököt vesztünk" (Jelenits István tanár úr szavaival: hiszen mondjuk pl. hogy a 4 gyöke a 2 - de ez csak féligazság, hiszen a mínusz 2 is az.) Az egyház az évszázadok alatt a Szentlélekben azonosította a Vígasztaló, Pártfogó Támaszt. Nem véletlen, hogy pünkösdre készülve hallhatjuk ezt az igeszakaszt. 

Sőt a Szentlélekkel még "jobban is járnak" az apostolok - és közvetve mi is! Hiszen velünk marad mindörökké.

Arról, hogy a Szentlélekkel hogyan is tudhatunk együttműködni, már rögtön ad egy kis segítséget, ahogy Jézus leírja: "az Igazság Lelke". Az igazság a bibla szóhasználatában sok esetben nem pusztán a hazugság ellentéte, hanem  (főleg Izajásnál - pl. Iz 32,17Iz 61,11 -, és Jeremiásnál - pl. Jer 23,6 ) a helyénvaló, istenfélő, rendes, tisztességes dolgok gyűjtőfogalma. Az igazság megvalósulása az Isten országát jelenti. Az igazság lelke pedig mindenféle szempontból a helyes cselekedetekre vezet.

Fontos momentum, hogy csak azoknál marad a Lélek, akik megismerték (Jn 14,17). Az apostolok olyanok, akik már megismerték - és ez a mondat nagyon hasonlít a múlt heti szakaszhoz, ahol Jézus azt mondja, hogy aki őt ismeri, az ismeri az Atyát is (Jn 14,9). Ez a búcsúbeszédbeli rész egyébként az egyetlen, ahol Jézus a teljes Szentháromságot összefogja - és lényegében kimondja, hogy bármelyik isteni személy felől ugyanahhoz az Istenhez jutunk. A további versekben (24 skkv) Jézus hangsúlyozza, hogy az ő parancsai igazából az Atya parancsai, és a világ azért nem látja meg Jézust (és az Atyát - és implicite a Szentlelket), mert nem tartja meg ezeket a parancsokat. Alighanem megfordíthatjuk ezt a gondolatmenetet, és bátran állíthatjuk, hogy aki megtartja Jézus parancsait, abban a Szentlélek is működni fog. Fontos ehhez azt is hozzátenni, hogy a jézusi parancsok nem valamiféle vallásgyakorlatot, hanem konkrétan az Isten és emberek tevékeny szeretetét jelenti (Mt 22,36-37) Aki tehát az emberekért tesz, abban - Jézus mennybemenetele után - a Szentlélek munkál.

Fordítsuk egy picit vissza az előző gondolatmenetet! A Szentlélek "megtanít bennünket mindenre és eszünkbe juttat mindent, amit Jézus mondott nekünk" (Jn 14,26) - ha megtartjuk Jézus (és az Atya) parancsait. Önerősítő folyamat ez, minél inkább Jézus parancsai szerint éljük az életünket, annál inkább támogat minket a Szentlélek. 

Jézus a halála előtt néhány órával bátorító szavakat mond tanítványinak: azt mondja, aki szereti, azt nem hagyja el, sőt az Atyához viszi az őt szeretőket. Ez olyan ígéret, ami erőt adhat nehéz helyzetekben is. A szeretet azonban nem egyszerűen érzelmi viszonyt jelent. Jézus egymás után kétszer is (Jn 14,15 és 21) hangsúlyozza, hogy a szeretet azt jelenti, hogy megtartják a parancsait. - Egy picit közelebb hozva: a mellettem levő embert szeretni se csupán emócionális rajongást jelent, hanem azt is, hogy törődünk vele, megtesszük, amit szeretne.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr982941780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása