heti evangélium

A hetievangelium.blog.hu a katolikus szertartás szerint követi a vasárnapi evangéliumot (újszövetségi részletet), és ehhez fűz hozzá néhány gondolatot. Kicsit olyan, mint egy prédikáció, amit szívesen meghallgatnék: mai nyelven, nyitottan - némi elmélyültséggel és gyakorlatra, életre váltható tanúsággal (call to action). Érdeklődéssel és örömmel várom a te gondolataidat is.

Friss topikok

Mt 6,24-34 - Senki se szolgálhat két úrnak

2011.02.27. 17:25 | krepler | Szólj hozzá!

Címkék: jézus jobb gondviselés

Iz 49,14-15 - "ha az [asszony] meg is feledkeznék [gyermekéről], én akkor sem feledkezem meg rólad! - mondja az ÚR"

61. zsoltár - "ő az én Istenem és szabadítóm, oltalmazóm, hogy meg ne tántorodjam"

1Kor 4,1-5 - "ne mondjatok ítéletet idő előtt, amíg el nem jön az Úr, aki a sötétség titkait megvilágítja, és a szívek szándékait is nyilvánosságra hozza"
 
24Senki sem szolgálhat két úrnak: vagy gyűlöli az egyiket, a másikat pedig szereti, vagy ragaszkodik az egyikhez, a  másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok az Istennek is, a Mammonnak is.
25Azt mondom ezért nektek: Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök! Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál? 26Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek - mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk? 27Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel is, ha aggodalmaskodik? 28Hát a ruházat miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mezők liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, 29mégis, mondom nektek, még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. 30Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek, nem sokkal inkább? 31Ne aggodalmaskodjatok hát, és ne kérdezgessétek: Mit eszünk, mit iszunk? 32Ezeket a pogányok keresik. Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van. 33Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá! 34Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.
A mai evangéliumi szakaszt a legtöbb esetben ketté szokták osztani: a "senki se szolgálhat két úrnak" (Mt 6,24) és a következő, gondviselésről részt (Mt 6,25-34) egymástól függetlenül szokták értelmezni. A második rész azonban nemcsak túlzó, de sajna nem is teljesen igaz. Legalábbis számomra egyértelműen túlértékeli a(z isteni) gondviselés jelentőségét (kicsit túlozva az eredményességét). Bármilyen szépen hangzik is, hogy a virág "nem fon és nem sző", mégis a királyoknál is szebben öltözik, vagy hogy a mezők madarai nem vetnek és aratnak, mégis jóllaknak - ez az idilli kép költői túlzásnak tűnik, a mindennapok tapasztalatával szemben. A virág gyorsan elhervad, lelegeli a kecske... A madár élete sem fenékig tejfel, megfagy, elkapja a macska, és - bizony-bizony - éhen is hal, nem is nagyon ritkán.
Tévedne Jézus? Ostobaságot beszél? Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a melegebb éghajlaton könnyebb az élet? (De akkor ez a rész nem vonatkozik ránk...)
Az ellentmondást több irányból is tudjuk oldani. Az egyik egy klasszikus megállapítás: Jézus - más szónokokhoz hasonlóan - gyakran él a túlzás eszközével. Számos példa idézhető, elég csak a "nem gyűlöli apját-anyját", "Belzebub fiai vagytok" eseteire gondolni.) Eszerint az evangéliumi szakasz kulcsmondata, hogy "ne nyugtalankodjék a ti szívetek!" (Mt 6,25), és a továbbiak csak ezt a gondolatot kerekítik hatásossabbá. Sok igazság van ebben is. A mai pszichológia tudományosan is kimutatta, hogy az aggódás nem hogy "nem hosszabbítja meg egyetlen arasszal se az életet", de épp ellenkezőleg: nagyon sokat rövidít rajta. Az aggodalmaskodás, a túlzott aggódás lebénit a cselekvéstől, kontraproduktív módon visszafog, rombolja a személyiséget - hosszú távon pedig pszichoszomatikus zavarokat okoz. 
Az üzenet fontos, mégis túlzónak tűnik, hogy jézus az aggodalmaskodás ellen ilyen erőteljesen lépne fel. 
Fontos tudatában lennünk az isteni gondviselés gondoskodó szeretetének. Jó tudni, hogy egy gondoskodó, apaként szerető Isten vigyáz ránk (ugyancsak a Hegyi Beszédben, pár bekezdéssel korábban hangzik el a Miatyánk forradalmi mondata: hogy Isten - apuka! - Azonban Jézus fenti mondatai olyan "laza, hippi" mentalitást sugallnak - ami teljes mértékben száműzni látszik az előrelátást, pedig ezt másutt ugyancsak kárhoztatja. (Gondoljunk csak a házát homokra építő ember, a tartalék olaj nélkül lagiba induló balga lányok vagy a talentumát elásó szolga esetére!) Arról nem is beszélve, hogy az isteni gondviselés bizony sok esetben megengedi, hogy a benne bízók éhezzenek, szenvedjenek, rongyokban járjanak - vagy akár "idő előtt" meg is haljanak.
A "vagy a pénz vagy az Isten" gondolatához fűzve a gondviselésről szóló részt az idáig elemzett szakasz egyensúlyba kerül. Nem arról van szó, hogy ne törődjünk a megélhetésünkkel, ne vessünk és arassunk, ne szőjünk és készítsünk ruhát! Sokkal inkább arra kell figyelnünk, hogy aki mániákusan "rácsavarodik" a pénzre, aki élete fő céljának az evilági értékeket tartja, az egyszerűen képtelen lesz igazán komolyan foglalkozni Istennel: az üdvösségre vivő dolgokkal - embertársai szolgálatával és az Istenre figyeléssel (imával, meditációval). Az összekapcsolás helyességét igazolja, hogy az előző részekben Jézus elég határozottan jelzi: a "mennyben gyűjtött kincsek" (Mt 6,20) sokkal fontosabbak, mint azok, amelyeket itt a földön gyűjtenénk, és idővel "megrág a moly és elemészt a rozsda". Nem az előrelátást, a munkát kicsinyli le Jézus, csak a helyes fontossági sorrendet igyekszik a fejünkbe verni. Végülis ki a csudát érdekel, hogy ha ég a ház, akkor bent marad sok egyébként hasznos és fontos dolog (melyekért pénzt és fáradságot áldoztunk) - ha közben a gyerekünket mentjük ki? Nincs az a munka, nincs az a pénz, ami fontosabb lenne Istennél.
Istenhez pedig tudjuk jól, hogyan jutunk el: úgy szeretni embertársainkat, ahogy Mennyi Atyánk szeret minket (vagyis jobban, mint saját magunkat!).

A bejegyzés trackback címe:

https://hetievangelium.blog.hu/api/trackback/id/tr772695269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása